Torta s višnjama
- 1 šalica za čaj bezglutenskog brašna po izboru (ako je glutensko, onda 1,5 šalica)
- 2 žlice kakaa u prahu
- Prstohvat soli
- Žlica praška za pecivo
- 1/3 šalice brezinog šećera
- malo začina za medenjake ili cimeta
- malo vanilije
- 1 žlica octa
- 5 žlica ulja
- 1 šalica biljnog mlijeka ili vode
Postupak
Dobro promiješati suhe sastojke (brašno, kakao, sol, prašak za pecivo, šečer, začin za medenjake ili cimet), a u drugoj posudi promiješati mokre sastojke (ekstrakt vanilije, ocat, ulje, mlijeko). Sjediniti mokre i suhe sastojke, dodati svježe, smrznute ili višnje iz kompota, te peći u kalupu manjeg promjera (cca 16 cm) otprilike 30 minuta na 180.
Čak i desert može biti zdrav ako ga radite s biranim sastojcima.
Jeste li znali da svaka dvadeseta osoba u Hrvatskoj boluje od celijakije, autoimune kronične bolesti probavnog sustava koja nastaje kao imunološki odgovor na gluten koji nalazimo u žitaricama poput pšenice, ječma i pira. Kod ljudi s celijakijom, gluten oštećuje tkivo tankog crijeva, a u slučaju prestanka unosa glutena u organizam, oštećeno tkivo će se regenerirati. Stroga bezglutenska prehrana reducira rizik od dugoročnih zdravstvenih problema i prevenira popratne simptome celijakije kako se uopće ne bi ni pojavili. Uvedite pozitivne promjene u svojoj prehrani, posjetite nas u našem Centru zdravlja i ljepote Vitafit, te se opremite raznim bezglutenskim namirnicama.