Vitafit, najmoderniji centar za sport, rekreaciju, masažu, njegu lica i tijela te rehabilitaciju, nudi vam jedinstvenu sponu zdravlja, sporta i ljepote, ravnotežu duha i tijela kao i mogućnost drugačijeg, zdravijeg i kvalitetnijeg života.

385 40 544 - 017 385 98 863 - 311 Istarsko naselje 3, Mursko Središće Pon - Pet 8:00 - 12:00 h i 14:00 - 21:30 h Sub 08:00 - 13:00 h
Pratite nas
Poklon bon
Vitafit Training aplikacija

Uklanjanje hiperpigmetacije

Uklanjanje hiperpigmetacije

Hiperpigmentacija su mrlje od svijetlo smeđe do crne boje koje se pojavljuju na licu, rukama i ostalim vidljivim dijelovima tijela koji su bili izloženi suncu.

Postoji mnogo vrsta hiperpigmentacija, ali najčešće su sljedeće tri vrste:

  • Prvi tip su pjege koje se pojavljuju na dijelovima tijela koji su često izloženi suncu kao što su lice, ruke, dekolte i ramena. Uglavnom se pojavljuju kao male, tamne mrlje na koži.
  • Drugi tip naziva se melasma, ili često, „maska trudnoće“ jer utječe na 90 posto trudnica. Melasma se javlja kao posljedica hormonalnih utjecaja koji uzrokuju tamne i nepravilno oblikovane površine na licu ili rukama, različitih veličina. Melasma je česti kožni problem koji se manifestira kao smeđe nakupine najčešće na  obrazima, nosu, čelu, bradi i iznad gornje usne. Također se može pojaviti na ostalim dijelovima tijela koji su izloženi suncu, kao što su podlaktice i vrat.
  • Treći tip je post-inflamatorna hiperpigmentacija koja nastaje kada ozljeda kože ili trauma koja zacjeljuje i ostavlja ravno područje promijenjene boje. Najčešće se događa kod klijenata s aknama, no može biti uzrokovano i kozmetičkim postupcima kao sto su dermoabrazija, laserski tretmani i kemijski piling.

Postoje i drugi čimbenici koji mogu uzrokovati tamniju mrlju na koži, ali oni se ne smatraju oblikom hiperpigmentacije.

 Kako nastaje hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je uzrokovana prekomjernom proizvodnjom melanina (pigment koji našoj koži, kosi i očima daje prirodnu boju). Ovu prekomjernu proizvodnju melanina uzrokuje nekoliko čimbenika, a glavni od njih su izlaganje suncu, genetske predispozicije, dob, hormonski utjecaji te ozljede kože ili upale. Ipak, glavni uzrok hiperpigmentacije sunčeva je svjetlost koja aktivira proizvodnju melanina. On djeluje kao prirodna zaštita kože od štetnih UV zraka, no prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces, što dovodi do nepravilnog nakupljanja melanina, odnosno hiperpigmentacije. Jednom kada su se pojavile tamne mrlje, daljnje izlaganje suncu može ih pojačati. Drugi najčešći razlog hormonski su utjecaji koji dovode do pojave određene vrste hiperpigmentacije – melasme. Osobito je uobičajena kod ženama jer je uzrokuju ženski hormoni, estrogen i progesteron, koji u slučajevima neravnoteže stimuliraju pretjeranu proizvodnju melanina.

Priprema kože za uklanjanje hiperpigmentacija:

Koža se ne smije izlagati suncu ili solariju najmanje 4 tjedna prije tretmana. Proizvodi koji izazivaju fotoosjetljivost, kao što su kreme za samotamnjenje, ne smiju se koristiti najmanje sedam dana prije tretmana.

Koliko tretmana je potrebno napraviti?

Nakon tretmana pigmentacija potamni te je potrebno napraviti mehanički piling nakon 7 do 10 dana. Za najbolje rezultate potrebno je napraviti od 1 do 3 tretmana u razmacima od 4 do 8 tjedana. Ako se hiperpigmentacija ponovno pojavi u ljetnom periodu, preporuka je ponoviti postupak u jesenskom ili zimskom periodu.

Prednosti i sigurnost EFB Beaute® aparata

EFB Beaute® IPL uređaji posjeduju patentiranu valnu duljinu od 475nm (žuta svjetlost) koja omogućuje sigurno i efikasno uklanjanje hiperpigmentacije. EFB Beaute® koristi najsuvremeniju metodu uklanjanja hiperpigmentacija, staračkih pjega, mrlja i fleka koja je odobrena od francuskom ministarstva zdravstva. To je metoda selektivnog uklanjanja hiperpigmentacija, a da se pritom ne uništi okolno zdravo tkivo.